El Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya contra el tancament d’Els Til·lers i Montilivi


El Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) expressa el seu rebuig més absolut per la decisió del tancament dels centres educatius d’internament Els Til·lers i Montilivi pel que comporta de risc en la continuïtat en els principis de reeducació i reinserció dels adolescents i dels joves que estan complint mesures judicials pròpies de la justícia juvenil, en els diversos centres educatius.

És evident que els programes no privatius de llibertat com els de reparació i conciliació amb la víctima o dels de mesures de medi obert, han de prevaldre en la resposta a aquells adolescents i joves que han comès una acció delictiva. Ningú posa en qüestió, doncs, la rellevància de les intervencions que contemplen la reparació de les víctimes i la responsabilització de l’infractor o les que s’executen en el propi entorn i implicant els recursos comunitaris.

És clar, en tot cas, que hi han situacions personals i delictives greus que requereixen de les mesures d’internament com a respostes que es desenvolupen en un marc contenidor ric en estímuls educatius i de tractament que permet incidir en l’abordatge dels problemes detectats i en potenciar les capacitats que presenten, sens dubte, tots els adolescents i joves.

I en la tasca referida, els centres educatius propis de l’àmbit de la justícia juvenil tenen un paper fonamental i han de comptar amb elsrecursos adients per garantir la intervenció psico-socio-educativa. En el cas de Catalunya el model de justícia juvenil que s’ha anat configurant en els darrers trenta anys ha donat resultats positius globalment que no poden posar-se en perill, tot i que trobem Comunitats Autònomes que compten amb més del doble de places d’internament que les existents a Catalunya.

En contraposició, hem de recordar l’informe del Síndic de Greuges sobre els drets de l’infant, de juliol de 2011, denunciant: “les situacions de sobreocupació als centres dificulten el compliment del principi bàsic de les mesures judicials de reeducació i reinserció, impedeixen la separació física al centre dels infants i dels joves i entre els penats i els preventius, i comporten una càrrega de treball excessiva per als educadors en l’atenció directa als infants i els joves, especialment per a l’acompliment de les tutories individualitzades”. És evident que el tancament dels dos centres agreujarà la sobreocupació.

La disminució de persones internades en els darrers mesos pot obeir no sols a la disminució de l’activitat delictiva juvenil sinó, especialment, a la voluntat per evitar l’internament de diversos casos que ho requereixen objectivament.

El tancament dels dos centres dificulta, a més, la proximitat dels nois i les famílies al propi entorn i destrueix llocs de treball. Contribueix a que els joves de més de divuit anys passin directament a complir les mesures imposades als centres penitenciaris, independentment de l’evolució personal o del programa d’intervenció dissenyat i el seu compliment.

En definitiva, es posa en perill el model que s’ha anat configurant en els darrers trenta anys. I en aquesta involució és evident que el CEESC manifesta la seva més ferma oposició respecte de la decisió del Departament de Justícia i el compromís de fer tot el que pugui per evitar-ho.


Barcelona, 21 de maig de 2012

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?