El model integral del lleure educatiu


Si hagués de resumir quin és l'objectiu principal de tota activitat de lleure (parlo del lleure educatiu) diria que en el fons és que els participants s'ho passin bé.

Ara bé, passar-s'ho bé, al meu entendre, implica moltes coses.
Implica que els participants estiguin ben atesos i això vol dir que es tinguin en compte les seves necessitats com persones des d'un punt de vista integral, contemplant totes les seves dimensions, des de la fisiològica a l'afectiva.

Implica que participin en activitats adequades i això vol dir tenir en compte el seu desenvolupament per un cantó i per l'altre que estiguin contextualitzades, és a dir que no estiguin fora de lloc.

Implica que els participants siguin tractats com persones i això només s'aconsegueix respectant els Drets Humans, l'únic referent universal independent d'ideologies i moviments educatius concrets.

Implica que hi hagi qualitat pedagògica i això només s'aconsegueix adequant les activitats als objectius i aplicant-hi un exercici constant de revisió de les mateixes.

Implica que les activitats siguin divertides i interessants i això s'aconsegueix tenint en compte els interessos i motivacions dels participants i evitant que s'avorreixin.

Implica que les activitats siguin segures, la qual cosa vol dir actuar sempre amb responsabilitat.

Aquestes condicions necessàries perquè els infants i els joves s'ho passin bé formen un model integral de tal manera que cada condició està en funció de les demés.

Per això, es fa necessari que en el lleure educatiu hi hagi professionals que per un cantó tinguin clar aquest model i per l'altre hagin adquirit les competències adequades per portar-lo a terme.

Rubèn Fornós i Casares Publicat a La Proa, diari del Baix Empordà el 25/10/2005

Comentaris

  1. La lectura está......
    Yo a mi punto de vista, los juegos son divertidos siempre que se utilice el sentido común,ya que hay que tener en cuenta edad y movilidad del menor.

    ResponSuprimeix
  2. Per a mi es molt important que els participants es tinguin activitats per que no s'avorreixin,tenen que participar amb una bona forma segura i això ol dir amb nostra responsabilidad.

    ResponSuprimeix

Publica un comentari

Entrades populars d'aquest blog

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?

L'educació del gust