Transparència de les entitats, un dels objectius principals del Pla Nacional de l'Associacionisme

La Generalitat de Catalunya ha aprovat el Pla Nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat 2014-2015, un document estratègic que té per màxim objectiu garantir la sostenibilitat de les entitats i el sector associatiu, així com reforçar l’estratègia per sensibilitzar i implicar la ciutadania entorn del voluntariat, l’associacionisme i els seus valors.

Un dels objectius principals és estimular la transparència (interna i externa) a les entitats com a element identitari del món associatiu i com a element cabdal del treball col·laboratiu i la millora del finançament amb tots els agents públics i privats.

Cal tenir en compte que la LLEI 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques en el seu article 322-15 punt 3 diu:

Les associacions declarades d'utilitat pública, les que rebin periòdicament subvencions o altres ajuts econòmics de les administracions públiques i les que recorrin a la captació pública de fons com a mitjà de finançament de llurs activitats han d'elaborar en tots els casos els comptes anuals i fer-los accessibles al públic.

Moltes entitats que reben ajuts públics principalment dels ajuntaments no compleixen aquesta llei, per això ara cal que es faci un esforç i es posin al dia. Potser caldria que fossin els propis ajuntaments que atorguen els ajuts i subvencions que condicionessin aquestes aportacions a la presentació pública dels comptes i no només a la presentació de factures pel valor econòmic concedit.

Esperem que aquest nou PNAV ajudi a regularitzar la transparència d'aquest sector i no cal dir que en una bona part ja està fent les coses molt ben fetes.

Jordi Iglesias


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?