dimarts, 9 de juny de 2009

Nou decret per regular les ludoteques


Avui dimarts 9 de juny el Govern de la Generalitat ha aprovat el decret que estableix el funcionament de les ludoteques i que dóna al sector 18 mesos per adaptar-s'hi.

La Generalitat diu que aquesta normativa -pionera, segons el conseller- servirà per saber exactament quantes ludoteques hi ha a Catalunya, ja que tindran un termini d'un any i mig per regularitzar-se. La mort d'un nadó l'any passat en una ludoteca d'Horta-Guinardó i un cas de maltractaments a Vilanova i la Geltrú van posar en evidència la necessitat urgent de regular el sector.

Les característiques més importants del nou decret són:

1) El decret defineix les ludoteques com un centre adreçat a nens i joves de fins a 16 any per fomentar-ne el desenvolupament integral a partir d'una activitat lúdica i creativa.
2) Els usuaris menors de 4 anys hauran d'estar acompanyats d'una persona autoritzada durant tota la seva estada a la ludoteca.

3) El decret fixa les instal·lacions que han de tenir aquests centres i que la superfície mínima d'espai útil per al joc ha de ser de 50 metres quadrats. La ludoteca ha de tenir zona d'acollida, espais de jocs, àrea d'administració i gestió, magatzems i sanitaris.
4) Pel que fa a l'aforament, s'estableix una proporció de 2,5 metres quadrats per usuari
5) En relació amb els treballadors dels centres, cal:
 • Un coordinador amb una titulació mínima d’educació superior en pedagogia, psicopedagogia, magisteri o educació social, que serà qui dirigirà l’equip de professionals que treballa a la ludoteca.
 • Els altres membres han de tenir com a mínim un títol de grau mitjà o bé un diploma de monitor.
6) Proporció d'infants per treballador:
 • Un professional per cada 12 infants fins als 6 anys
 • Un professional per cada 15 nens a partir dels 6 anys.

1 comentari:

 1. He estat mirant el nou decret que regula les ludoteques, i la veritat, m'ha sobtat, per que he vist que en el personal que es necessita,no hi figura per enlloc que un director de lleure, pugui se el cordinador.
  A mi em sembla del tot incoherent, perque una ludoteca, al meu entendre, és un espai, on els nens/es, van a jugar i passar-s'ho bé no? un espai de lleure, lúdic no?
  Bé, doncs la meva pregunta és, per què coi un director/a de lleure està capacitat/da per programar, coordinar, i dur a terme unes colònies,casals,campaments etc.... que probablement assisteixen a les mateixes més nens que no pas a una ludoteca, i no està capacitat/da per portar la direcció o coordinació d'una ludoteca?
  Tal com diu un altre professor meu: ens hem tornat bojos o que?
  Rosa Quiñones.

  ResponElimina