Bibliografia de l'Escola l'Empordà: Reforç escolar




Reforç escolar
Guia dels monitors i de les monitores de lleure educatiu especialitzats en reforç escolar



Producte: Llibre │Codi del producte: LL04
Títol: Reforç escolar - Guia dels monitors i de les monitores de lleure educatiu especialitzats en reforç escolar
Autor: Rubèn Fornós Casares - Lídia Puigvert Vilert
Mides: 24 X 17 cm
Pàgines: 132
Edició: Desembre 2014
Editorial: Edicions AEGLE
Preu (IVA inclòs): 28€ - Enviament gratuït
COMPRAR


Aquesta guia va adreçada als monitors i monitores de lleure educatiu que es vulguin especialitzar en el reforç escolar i a totes aquelles persones que vulguin, des d’aquest àmbit, ajudar els infants en el seu creixement, així com també els pares i mares, on segur que aquí hi trobaran una petita ajuda en aquesta apassionant tasca d’ajudar a créixer els seus fills i filles.

Per tant, aquesta guia ens hauria de proporcionar les orientacions bàsiques per poder fer la tasca de monitor i monitora especialitzats en reforç escolar, però sobretot la reflexió de que es pot ajudar de debò a créixer com persona i com estudiant els alumnes als quals se’ns ha confiat la tasca del seu reforç escolar.


Capítols del llibre
  1. El monitor i la monitora especialitzats en reforç escolar 
  2. L’acompanyament dels infants i els adolescents 
  3. Trets de la personalitat, la individualitat 
  4. Trets de la personalitat que podem treballar específicament 
  5. Resolució de conflictes 
  6. Motivació per al treball i l’estudi 
  7. La cultura de l’esforç 
  8. Dificultats i trastorns de l’aprenentatge

Presentació

Aquesta guia va adreçada als monitors i monitores de lleure edu­ca­tiu que es vulguin especialitzar en el Reforç Escolar i a totes aquelles per­sones que vulguin, des d’a­quest àmbit, ajudar els infants en el seu crei­xement, així com també els pares i mares, on segur que aquí hi tro­ba­ran una petita ajuda en aquesta apassionat tasca d’ajudar a créixer els seus fills i filles. 

Els autors hem volgut utilitzar un llenguatge clar perquè aquesta guia si­gui llegida amb facilitat, però sense renunciar en cap moment a la ri­go­rositat que un text com aquest comporta. Tampoc hem volgut renun­ciar a utilitzar el llenguatge de gènere, seguint les directrius que es van mar­car al 1r Con­grés Català d’Educació Social l’any 2009. 

Les classes particulars o de repàs, en alguns indrets en deien que­dar-se a con­­­ferència, són l’antecedent del que avui es coneix com reforç es­colar o es­tu­­di assistit. 

Aquesta és l’activitat extraescolar per excel·lència, i ve motivada per la ne­­­ces­sitat de que nens i nenes, adolescents i joves, tinguin un su­port als seus es­­tudis. 

Tot i això, ja fa temps que aquesta activitat no es limita a reforçar allò que l’alum­ne ha fet a classe, sinó que va més enllà en el sentit que es con­ver­teix en un projecte d’aprenentatge personalitzat on s’hi veuen im­plicades di­­­ver­ses accions, des de la motivació passant per l’educació emo­cional i en­din­sant-nos a les tècniques d’estudi, per posar uns exem­ples. 

En aquest sentit l’actitud que tinguem com monitors i monitores espe­cialitzats en reforç escolar és clau per aconseguir ajudar l’alumne en el seu creixement no ja com alumnes estrictament parlant, sinó com a per­sones. És tracta doncs d’acompanyar-los en el seu creixement com a per­sones, partint de la situació del reforç escolar. 

Cada nen, cada nena, cada adolescent, cada jove és una in­di­vi­dua­li­tat úni­ca i irrepetible, per això cal que el monitor i la monitora espe­cia­lit­zat en re­­forç escolar es plantegi un projecte personal i individualitzat per a ca­das­cun dels seus alumnes, projecte que entre altres coses tingui en compte la se­va personalitat, les seves capacitats i les fites a assolir, con­cretant-ne la me­to­­dologia a seguir i les accions a fer, i un sistema d’a­valuació que ajudi tant a monitor i monitora com als mateixos alum­nes a mesurar-ne els nivells que es van assolint. 

Treballar l’educació emocional i els sentiments, l’empatia, l’auto­es­ti­ma, el control de l’ansietat, la motivació i aspectes com l’atenció i la con­cen­tra­ció, la memòria, la capacitat de raonament abstracte, la crea­ti­vi­tat, i l’ex­pres­­sió en tots els seus àmbits, ajudaran a forjar la per­so­na­li­tat de l’alumne i a fer-lo conscient de les seves habilitats personals i so­cials. I, sobretot, a tre­ba­­llar la cultura de l’esforç i els hàbits personals. 

Convertir-nos en mediadors davant les situacions de conflicte entre els alum­­nes o practicar l’assertivitat quan nosaltres som part d’aquest con­flicte, pe­­rò també ensenyar als alumnes a ser assertius entre ells i amb nosaltres. 

Treballar la metacognició en els alumnes, és a dir, la capacitat d’en­ten­dre ells mateixos quins són els mecanismes pels quals aprenen i a­quells que mi­llor se’ls hi adapten per tal de treure’n el millor rendiment al treball i l’es­forç individual en el seus estudis, juntament amb la mo­ti­va­ció, és a dir, la re­cerca de punts d’interès que els alumnes facin seus i que els moguin a tre­ba­llar, a estudiar, empesos per una força interior. 

I a la vegada, treballar amb els mateixos alumnes diverses tècniques de rea­lització de treballs acadèmics i d’estudi per trobar les que millor s’adap­tin a ells i a la matèria a estudiar. 

Pot donar-se el cas, però, que els nostres alumnes tinguin dificultats es­pe­cífiques en els seus estudis, el que anomenem dificultats i trastorns de l’a­pre­nentatge. 

Segurament la majoria de nosaltres no estarem capacitats per fer un diag­­nòstic, ja que l’han de fer professionals de l’educació, de la psi­co­lo­gia i de la neuropsiquiatria, quan no un equip multidisciplinari, però si te­­nim co­nei­xement de quins són les principals dificultats i trastorns de l’apre­nen­tat­ge, podrem sospitar si un alumne el pateix i intentar orientar als seus 


pa­­res perquè se’l diagnostiqui. També aquest coneixement ens aju­darà a sa­ber com tractar i com enfocar el reforç escolar en aquests casos. 

Finalment, el monitor i la monitora especialitzats en reforç escolar han de conèixer recursos per poder fer correctament la seva tasca en tots els àm­bits i, sobretot, en l’estricament acadèmic. 

Aquesta guia us hauria de proporcionar les orientacions bàsiques per po­der fer la tasca de monitor i monitora especialitzats en reforç es­co­lar, però so­bretot la reflexió de que vosaltres podeu ajudar de debò a créi­xer com per­sona i com estudiant els alumnes als quals se us ha con­fiat la tasca del seu reforç escolar.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?