Els monitors i monitores d'activitats d'educació en el lleure han de tenir el títol de PRIMERS AUXÍLIS

Sabies que...

És obligatori per llei que tots els monitors i directors d'activitats de lleure tinguin com a mínim el Nivell 1 dels "programes d'atenció sanitària immediata" Així ho estableix el Decret 225/1996, de 12 de juny. És a dir han d'aver fet com a mínim un curs de PRIMERS AUXÍLIS de primer nivell.

Hi ha molts monitors i monitores que ignoren aquesta obligació legal, per això en aquest article ho intentem explicar detalladament.

Segons preveu el Decret 225/1996, de 12 de juny, davant d’una situació d’emergència amb risc vital, els estudis realitzats demostren que la primera atenció sanitària que es presta és un factor determinant del desenllaç del procés assistencial. Per això, és considera un objectiu prioritari el fet de tenir coneixements de primers auxilis, ja que per raó de les tasques que desenvolupen els monitors/es, és possible que algun cop hagin d'afrontar una situació d'emergència, fins que els professionals sanitaris se'n facin càrrec. Aquesta formació ha de tenir ha de garantir que el monitor/a tingui uns coneixements necessaris que els permetin, en la mesura del possible, millorar la situació o, si més no, evitar l'aparició de riscos afegits.

El Decret 225/1996, de 12 de juny, estableix les bases de la formació no reglada en matèria d'atenció sanitària immediata i fixa els objectius docents que han d'assolir els diferents nivells de formació (els monitors/es s'inclouen en el segon grup):
  • "Grup d'atenció sanitària immediata: persones que es trobaran en situacions de risc sanitari i altres que la seva tasca és l'ajut a la comunitat en situació de perill o accident". 
És a dir els monitors/es s'inclouen en els Programes d'atenció sanitària immediata, per als professionals o personal voluntari que, per raó de les seves tasques i les seves responsabilitats sobre altres col·lectius, necessiten tenir coneixements en primeres cures sanitàries.

Concretament aquesta normativa disposa que els monitors/es han de tenir:
  • Coneixements de primers auxilis corresponents al Nivell 1 dels "programes d'atenció sanitària immediata", adreçat a les persones que, pel fet de desenvolupar les seves activitats envers un col·lectiu determinat, poden trobar-se, eventualment, en situació d'haver de prestar una atenció sanitària immediata.
El curs que oferta l'Escola l'Empordà de Primers auxilis en activitats de lleure, s'equipara al Nivell 1 dels "programes d'atenció sanitària immediata".

En conclusió i en aplicació d'aquesta normativa cal que si us dediqueu a fer de monitor/a, director/a havenr fet un curs que acrediti tenir coneixements de primers auxilis corresponents al Nivell 1 dels "programes d'atenció sanitària immediata"

Comentaris

  1. Hola! Un dubte al llegir l'enunciat i el text.
    El "títol" de primers auxilis que es comenta en aquest article, correspondria al títol de monitor de lleure oi? (Que inclou una formació de primers auxilis, crec que justeta de temps, equivalent al nivell 1).

    Donaran ara un diploma o titulet de atenció sanitaria nivell 1?
    o s'entén que el monitor titulat ja ho té com fins ara (si fas socorrisme terrestre és el títol de nivell 2, el de nivell 1 no el trobes), menys la vostra escola. ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. El nivell 1 no correspon al títol de monitor. Ja que el pla d'estudis del curs de monitor/a no ho contempla. Es tracta d'una formació que s'ha de cursar a part. Així ho estableix el Decret 225/1996, de 12 de juny.

      Elimina
    2. Ok Gràcies Jordi!
      Crec que pocs monitors/res a Catalunya tenen en ment que haurien de fer una formació extra per assolir el nivell 1.

      Entenc que al no estar fixat el contingut del programa “d’atenció sanitària immediata de nivell 1” per part de la Generalitat, es dona una base de primers auxilis als cursos de monitor, però no suficient per tenir el títol de primers auxilis nivell 1, que hauriem tots els monis hauriem tenir.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?