25 aniversari dels cursos de monitors i monitores d'activitats d'educació en el lleure a Palamós (1990-2015)












1r curs de monitor/a d’activitats de lleure organitzat a Palamós ara fa 25 anys, amb Rubèn Fornós a les antigues instal·lacions esportives municipals del “Tennis” 1990 (Foto: Arxiu de l’Escola l’Empordà)

Ara fa 25 anys, l’any 1990, es va organitzar el primer curs oficial de monitors i monitores de lleure educatiu a Palamós amb un grup d’alumnes de les comarques empordaneses.

El curs va ser impartit per l’Escola Ensenya de Fusta de Catalunya, en aquesta escola hi donava classe el palamosí Rubèn Fornós (Que també celebra els 25 anys com a formador d’educadors/es en el lleure) i posteriorment l’any 1992 s’hi va incorporar un altre palamosí, Jordi Iglesias. I no va ser fins a l’any 1998 que ambdós van fundar l’actual Escola l’Empordà, que va substituir aquella delegació gironina de l’Escola Ensenya de Fusta de Catalunya, ja desapareguda.

D’aleshores ençà, amb aquest 25 anys s’han format més de mig miler de palamosins i palamosines, i continuen fent-ho.

Aquell primer curs es va fer a les ja desaparegudes instal·lacions municipals del Tennis, en una aula de l’Institut, que aleshores estava ubicat allà. Actualment es porten a terme al Punt Jove promoguts per l’àrea de Joventut de l’Ajuntament de Palamós i organitzats per l’Escola l’Empordà.

Aquest Nadal està previst una nova edició d’aquest curs que s’iniciarà el 18 de desembre commemorant aquests 25 anys i es portarà a terme durant aquestes festes de manera intensiva. (Més informació a: https://goo.gl/Zwhq7v)

Al llarg d’aquests 25 anys aquesta professió ha anat evolucionant de tal manera que aquest títol de monitor i monitora de lleure educatiu avui dia és del tot imprescindible per poder treballar en un munt d’activitats de vacances i de moltes altres vinculades a l’escola: casals, colònies, acampades, rutes, activitats extraescolars, serveis d’acollida, parcs infantils, menjador i transport escolar, ludoteques...

Però no solament ha evolucionat la professió que avui dia en el major dels casos és remunerada, abans dominava el voluntariat, sinó que també ha evolucionat la formació, ja que s’ha incorporat a la formació formal acadèmica, i l’Escola l’Empordà va haver d’adaptar els seus plans d’estudi l’any 2013, essent habilitada per la Generalitat de Catalunya per impartir els nous cursos de monitors i de directors.

L’Escola l’Empordà és una institució acadèmica no lucrativa d'educació en el lleure i d'acció social fundada a Palamós però que actualment té la seu social a Calonge. El seu principal valor són els professors i les professores que amb la seva trajectòria professional i acadèmica estan al servei d’una formació excel·lent, amb un enfocament pedagògic propi. Actualment formen part de l'escola un claustre de 15 persones i més de 25 formadors col·laboradors.

L’Escola l’Empordà ha generat un munt de publicacions especialitzades d’ús acadèmic, d’ençà el primer llibre que va editar, “Preguntes i respostes del lleure educatiu”, que es va convertir en tot un clàssic, ja exhaurit, i que la Direcció General de Joventut el té disponible a la seva pàgina web, fins al darrer “Curs d’iniciació en el lleure d’activitats d’àmbit social” d’utilització en els Campus Joves, com el que actualment s’està impartint a Palafrugell.





















Una sessió del curs de monitor/a impartida per Jordi Iglesias l’any 1995 a la finca municipal de “Can Pere Tià” de Palamós (Foto: Arxiu de l’Escola l’Empordà)


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?