L’ofegament en piscines és la segona causa de mortalitat infantil per accident a la Unió Europea

Segons l’OMS, cada any entre 70 i 150 persones moren ofegades en piscines, platges, rius i embassaments, i la majoria d’elles són nens.

L’ofegament en piscines és la segona causa de mortalitat infantil per accident a la Unió Europea. I més del 80% d’aquestes morts infantils tenen lloc en piscines privades. A Espanya moren més de cent nens cada any ofegats en piscines. Calen menys de dos minuts perquè es produeixi un d’aquests ofegaments en nens que són més freqüents a l’estiu i que afecten principalment a nens de menys de 7 anys, tot i que la majoria de casos se situen en nens d’ 1 i 3 anys. També hi ha una major incidència en nens que en nenes.

Als Estats Units un nen s’ofega cada cinc dies en una piscina inflable per a segons un estudi publicat a la revista Pediatrics. Un 94% les víctimes tenia menys de 5 anys i la causa havia estat un lapsus en la supervisió del nen. Més del 40% dels nens en aquest estudi havien estat sota la vigilància d’un adult quan va tenir lloc accident i en un 18% de les ocasions la causa va ser una interrupció breu en la vigilància en contestar el telèfon o en respondre a un veí.

El dia 20 de juny durant la jornada en el CEM Maresme diferents experts van donar instruccions per prevenir aquest tipus d’accidents i explicar com actuar quan hi ha incidents a l’aigua, com utilitzar els flotadors i altres elements flotants, mascaretes i tubs de busseig per a infants. Es van donar pautes de com vigilar els nens i com millorar l’aprenentatge de la natació versus destreses aquàtiques.



En aquest sentit cal tenir present que no s’ha de deixar mai els nens ni un segon sols quan estiguin a les banyeres, a les piscines o al mar. En el cas de portar flotador o matalàs inflable es important mantenir la vigilància intensa i no deixar que el nen s’allunyi de la vorera. És important ensenyar el nen a nedar el més aviat perquè pugui com a mínim aprendre a flotar a l’aigua. És important ensenyar als nens el significat de les banderes que informen sobre l’estat del mar i escollir lloc on és a prop un socorrista. Vallar les piscines és una mesura que podria evitar molts accidents en els nens i que cal implementar sempre que sigui possible.

Una de les causes d’ofegament és la hidrocució, trastorn que es coneix més com a tall de digestió. La hidrocució és un fenomen que pot afectar tant a nens com a adults, arribant a ser mortal quan apareix en ficar­‐nos al mar, riu o piscina molt ràpidament després d’haver dinat. Això provocarà que la sang, que en una proporció bastant elevada està al sistema digestiu, es reparteixi per tot el cos per tal de contrarestar aquesta diferència de temperatura, però no pugui arribar bé al cervell i al cor. Això pot ocasionar una perillosa pèrdua de la consciència i una aturada cardiorespiratòria.

Per prevenir la hidrocució és important:
  • Evitar ficar‐nos de cop a l’aigua. Hem de començar ficant els peus i progressivament la resta del cos, i anar mullant el clatell, els braços, l’esquena, la panxa…
  • Evitar menjars abundants
  • Esperar entre 45 min i 1h per ficar­‐vos a l’aigua després de menjar
  • No banyar­‐se mai sol o sense la supervisió dels pares o familiars adults, socorristes…
Cal tenir en compte que la hidrocució també es pot produir per haver estat molta estona al sol i després de fer exercici físic, ja que també hi ha un canvi molt brusc de temperatura i el cos actua de la mateixa manera.

Agraïments: Ramsés Martí i Silvia Molina

Ajuda a prevenir, difon #capnensofega

Data de publicació: 20 juny 2015
Suma’t a la campanya “Cap nen s’ofega” de la Fundació CET10

Ho trobes interessant? Comparteix!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?