Saps en què es diferencien els certificats professionals, les qualificacions professionals i les competències professionals?

Què és un certificat professional? 

Els Certificats de Professionalitat són documents que acrediten a un treballador / a en el conjunt de competències professionals que capaciten per al desenvolupament d'una activitat laboral. 
Estan regulats pel Reial Decret 34/2008, de 18 de gener i són l'instrument d'acreditació oficial de les qualificacions professionals del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals en l'àmbit de l'administració laboral. 

Tenen caràcter oficial i validesa en tot el territori nacional i són expedits pel Servei Públic d'Ocupació Estatal i els òrgans competents de les comunitats autònomes.

S'obtenen a través de dues vies: 
  • Superant tots els mòduls que integren el certificat de professionalitat. 
  • Seguint els procediments establerts per a l'avaluació i acreditació de les competències professionals adquirides a través de l'experiència laboral o de vies no formals de formació . 
Què és una qualificació professional?

La Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions i la formació professional la defineix com el Conjunt de competències professionals amb significació per a l'ocupació que poden ser adquirides mitjançant formació modular o altres tipus de formació ia través de l'experiència laboral .. Una persona qualificada és una persona preparada, algú capaç de realitzar un determinat treball, que disposa de totes les competències professionals que es requereixen en aquest lloc. 

Una qualificació és el mateix que un títol?

No. La qualificació és la competència que el treballador ha de tenir per respondre a les necessitats del mercat laboral i expressa els resultats que ha d'obtenir en el seu treball. Un títol és la formació que defineix l'Administració Pública per adquirir la competència inclosa en una o més qualificacions professionals.

Com s'adquireixen les qualificacions professionals?

Les qualificacions poden aconseguir-se a través de la formació professional, de l'experiència professional o d'altres vies no formals de formació. Els títols de formació professional i els certificats de professionalitat acrediten les corresponents qualificacions professionals a qui els hagin obtingut, segons estableix la Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny. 

En l'actualitat a Espanya coexisteixen la formació professional reglada i la formació per a l'ocupació. La primera està composta per una sèrie de cicles formatius que donen lloc als títols de tècnic i tècnic superior, normalment constitueix la formació professional inicial i s'adquireix a través dels centres de l'administració educativa; la segona té com a objectiu afavorir la formació al llarg de la vida dels treballadors, amb independència de la seva situació d'ocupació o atur i en l'actualitat s'adquireix a través de cursos de formació professional ocupacional i de formació professional contínua. 

L'experiència adquirida mitjançant el treball i mitjançant altres vies no formals de formació permet també sumar competències fins a obtenir una qualificació que respongui amb èxit a les necessitats del sistema productiu.

Què és una competència professional?

La Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions i la formació professional defineix la competència professional com el conjunt de coneixements i capacitats que permetin l'exercici de l'activitat professional d'acord amb les exigències de la producció i l'ocupació.

Aquestes competències es poden adquirir mitjançant formació o per experiència laboral (les administracions convocaran anualment procediments d'acreditació de competències professionals atenent a les necessitats del mercat laboral).

El conjunt d'unitats de competència amb significació per a l'ocupació constitueixen una qualificació professional.

Una persona està qualificada quan en el desenvolupament de la seva feina obté uns resultats que estan al nivell demandat pel sistema productiu.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?