Encara hi ha molts monitors/es que estan ocupant llocs de treball sense una formació suficient per poder exercir amb competència la seva tasca

Un company professor de l'Escola l'Empordà, aquest dia el seu fill de tres anys baixant de l'autobús de transport escolar, quan tornava de l'escola, va caure de caps contra la vorera i va rebre un cop molt fort al cap i va quedar com desorientat i posteriorment va vomitar. Ràpidament els pares el van portar a l'hospital i després de les oportunes exploracions mèdiques i d'unes hores d'observació li van donar a l'alta. Al final sortosament no va ser res greu, el fort cop i l'ensurt que se'n van emportar el nen i els seus pares. Però aquest mateix fet podia haver acabat amb una tragèdia.

Per deformació professional li vaig preguntar al pare "com és que no hi havia un monitor/a a l'autobús?" i ell em va respondre que sí però quan pugen i baixen els nens, el monitor es queda a d'alt.

El 90% dels accidents que es produeixen durant el transport escolar tenen lloc durant la pujada i baixada dels escolars a l'autobús. Per això el monitor/a ha de ser el primer en baixar i tocant de peus al terra al costat de la porta ha de controlar la pujada i la baixada de l'alumnat a les parades establertes, atenent la relació d'alumnes que li serà lliurada i portant obligatòriament una armilla reflectant homologada a tal efecte.

El monitor/a té la obligació d'ajudar a la pujada i la baixada de l'alumnat amb dèficit de mobilitat. Aquesta funció queda ben especificada dins la legislació vigent. Els alumnat amb dèficit de mobilitat són els escolars de curta edat i els escolars PMR (persones de mobilitat reduïda)

Com podem veure encara hi ha molts monitors/es que estan ocupant llocs de treball sense una formació suficient per poder exercir amb competència la seva tasca. Aquest fet justifica perfectament els cursos que fa més de 10 anys estem impartint a l'Escola l'Empordà destinats a tots aquells acompanyats del transport escolar i de menors i com no també justifica aquells consells comarcals com el de l'Alt Empordà per posar un exemple que obliguen a tot el seu monitoratge del transport escolar diari a haver d'acreditat la competència mitjançant la participació a un curs com aquest.


Jordi Iglesias
Educador social col·legiat i tècnic en comunicació i relacions públiques per la UB. Actualment és el director de l'Escola l'Empordà i fa 15 anys que imparteix cursos de transport escolar. Ha col·laborat amb el Servei Català de Trànsit i és coautor la Guia de mobilitat segura en les activitats de lleure educatiu.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?