La Generalitat de Catalunya aprova el Pla nacional de l'associacionisme i el voluntariat 2014-2015

El nou PNAV respon a l’alt grau de consens entre el govern català i les entitats respecte al voluntariat i certifica l’estratègia compartida que permet afermar aquest espai de construcció social.

La Generalitat de Catalunya ha aprovat avui el Pla Nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat 2014-2015, un document estratègic que té per màxim objectiu garantir la sostenibilitat de les entitats i el sector associatiu, així com reforçar l’estratègia per sensibilitzar i implicar la ciutadania entorn del voluntariat, l’associacionisme i els seus valors.

Coincidint amb la capitalitat europea del voluntariat que alberga Barcelonadurant el 2014, el nou PNAV estableix les actuacions prioritàries, identifica els reptes i les necessitats a curt termini i dibuixa el full de ruta a seguir per tal d’abordarles. D'altra banda, també estableix el paper de cada agent i articula les accions que han de dur a terme les administracions i la resta d’actors implicats de manera individual, conjunta o coordinada.

Concretament, el nou Pla Nacional d'Associacionisme i voluntariat s'estructura endos blocs. D’una banda, la sostenibilitat i el bon govern de les entitats i del sector associatiu i, de l’altra, l’estratègia permanent del voluntariat, que compten amb els següents objectius:
Sostenibilitat i promoció del Tercer Sector
  • Millorar el finançament de les entitats, incidint especialment en l’augment de la base social i del capital privat en col·laboració amb altres agents.
  • Promoure vies de col·laboració entre les entitats i els diferents agents de la comunitat.
  • Impulsar en el si de les entitats processos de clarificació del sentit de la seva missió i de reflexió sobre el seu pla d’acció com a elements interns d’autocontrol de la despesa.
  • Estimular la transparència (interna i externa) a les entitats com a element identitari del món associatiu, cabdal en el treball col·laboratiu i en la millora del finançament amb tots els agents públics i privats.
Estratègia permanent del voluntariat
  • Sensibilitzar entorn del voluntariat, l’associacionisme i els seus valors.
  • Implicar la ciutadania i els diferents agents en i amb les entitats de voluntariat i el món associatiu, i cercar la proximitat territorial.
  • Consolidar l’estructura de les entitats de voluntariat per tal que garanteixin l’encaix amb qualitat del voluntariat.
  • Apoderar les entitats per a la gestió i la formació del seu voluntariat.
El PNAV 2014-2015 és fruit de l’avaluació de l’anterior Pla i ha estat redactat per un grup de treball integrat per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família i per vocals del Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya.

Podeu consultar el contingut complert del PNAV en el següent enllaç.

22/07/2014 - 10:14
Entitat redactora: F Pere Tarrés
Publicat a: http://www.xarxanet.org/projectes/noticies/aprovat-el-pla-nacional-de-lassociacionisme-i-el-voluntariat-2014-2015

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?