Gairebé 200.000 infants i joves participaran aquest estiu en unes 4.000 activitats de lleure arreu de Catalunya

Els casals de vacances augmenten lleugerament i repetiran com a activitats més concorregudes, seguits de les colònies, les acampades i les rutes


Demà divendres comencen a Catalunya les primeres activitats de lleure d’estiu dirigides a nois i noies. Segons les previsions de la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, de juny a setembre gairebé 200.000 infants i joves participaran en unes 4.000 activitats arreu del país organitzades per entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de pares i mares, empreses i institucions.
Aquestes xifres són molt similars a les dades notificades a Joventut l’estiu de l’any passat, quan es van registrar 3.978 activitats amb una participació final de 173.520 nois i noies acompanyats per 23.885 dirigents i monitors.
Entre els joves i infants que s’inscriuen a les activitats d’educació en el lleure s’inclouen els que ho fan per primera vegada, els que majoritàriament s’hi apunten a l’estiu de manera puntual i els que participen en centres d’esplai o agrupaments escoltes durant tot l’any i culminen les seves tasques educatives amb una activitat a l’estiu.
Si bé el gruix dels joves i infants catalans ja estan inscrits a les activitats, encara hi ha algunes propostes amb places disponibles. Les persones interessades en conèixer l’oferta de les entitats d’educació en el lleure i informació útil sobre les activitats poden consultar el web www.jove.cat/triaelteuestiu, que Benestar Social i Família ha habilitat en el marc de la campanya “Tria el teu estiu!”.
El director general de Joventut, Toni Reig, ha destacat la importància que els joves participin en activitats d’educació en el lleure, perquè “contribueixen al creixement integral de la persona i a la transmissió de valors, com ara la solidaritat i el compromís, mitjançant la convivència i la relació amb l’entorn”.
El Departament de Benestar Social i Família preveu que s’organitzin unes 4.000 activitats des d’avui i fins el 30 de setembre, entre casals de vacances, colònies, acampades, rutes, camps de treball, intercanvis i estades que es repartiran aproximadament amb els següents percentatges:
Casals de vacances (53%): Només ocupen unes hores al dia i tenen lloc habitualment en el mateix entorn on viuen els infants i adolescents. Cada participant dorm a casa seva, llevat que hi hagi programada una sortida que duri més d’un dia. L’horari habitual és de matí i/o de tarda. S’hi fan activitats diverses: tallers, bany, jocs, excursions, visites, etc. Estan pensats per a nois i noies d’entre 5 i 12 anys.
Colònies (23%): Es fan en una casa de colònies o en una altra instal·lació autoritzada, ja preparada i habilitada per a aquesta funció. Aquestes cases disposen d’espais diversificats per fer-hi activitats. Les més habituals són els jocs, les excursions, les sortides, les descobertes, les vetllades i els tallers. Majoritàriament, hi participen nois i noies d’entre 5 i 16 anys.
Acampades (16%): Es fan en contacte directe amb la natura. L’allotjament és en tendes de campanya. S’hi fan jocs, excursions, sortides, descobertes i vetllades, la major part de les quals relacionades amb l’entorn natural. Estan pensades per a nois i noies d’entre 8 i 18 anys.
- Rutes (6%): Són recorreguts que es fan seguint un itinerari d’interès, de manera que cada dia es pot dormir en un lloc diferent. L’experiència s’aprofita per visitar zones del recorregut, contemplar els paisatges i compartir experiències amb els i les membres del grup. Es poden fer a peu, amb bicicleta, en carro, a cavall o amb altres mitjans de transport. Les rutes estan obertes a joves d’entre 12 i 20 anys.
Camps de treball (2%): Fets per un grup de joves durant el temps de vacances amb un interès comú de servei a la comunitat. S’hi duu a terme un treball desinteressat en un projecte de dimensió social ajudant a persones, protegint la natura, restaurant edificacions d’interès... L’allotjament pot ser en un casa, en tendes de campanya o en instal·lacions habilitades expressament, properes al lloc on es fa el servei. Els camps de treball estan oberts a joves d’entre 15 i 29 anys.
Intercanvis: L’objectiu és afavorir el coneixement mutu i el diàleg entre dos ambients i cultures diferents. Hi poden participar grups de procedència molt diversa. De vegades, el grup d’acollida retorna la visita al grup visitant. L’intercanvi és internacional quan els seus integrants procedeixen de diverses nacions. Hi participen joves d’entre 14 i 30 anys.
Estades: Durant uns dies es fa una activitat concreta (idiomes, esport, fotografia, informàtica, música, etc.) en un indret que convida a l’aprenentatge. L’allotjament pot ser divers, però normalment és en un alberg o en una casa de colònies. Les estades s’organitzen, especialment, per a joves d’entre 8 i 18 anys. Les més conegudes són les del programa ‘L’estiu és teu!’, organitzades per l’Agència Catalana de la Joventut del Departament de Benestar Social i Família a la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya.
Durant el 2012 es van registrar un total de 211 activitats més que l’any anterior, un augment que es va concentrar en els casals de vacances  (+127), els camps de treball (+36), les rutes (+30) i les acampades (+20). Per contra, es van comptabilitzar dues colònies menys.
El juliol, el mes preferit
Per mesos, el que tradicionalment ha concentrat el gruix de les activitats ha estat el de juliol (54% l’any 2012), seguit del de juny (33%), el d’agost (10%) i el de setembre (3%).
Per quinzenes, la més concorreguda l’estiu passat va ser la primera de juliol (1.285 activitats), seguida de la segona quinzena de juny (1.284), la segona de juliol (858), la primera d’agost (298), la segona d’agost (124), la primera de setembre (108), la primera de juny (20) i la segona de setembre (1).
1.284 places per a 90 camps de treball
Benestar Social i Família organitza aquest estiu 90 camps de treball per a un total de 1.284 places, repartits en 1.221 places per a 55 camps que es faran a Catalunya, i 63 places més per a 35 camps organitzats a la resta de l’Estat. Diferents associacions d’educació en el lleure són les encarregades de gestionar i fer les activitats.
Algunes de les places encara estan disponibles. Els joves d’entre 15 i 29 anys interessats en participar-hi poden fer la seva preinscripció a través del webwww.gencat.cat/joventut/activitats.
En tot cas, es preveu que la participació sigui superior a la de l’any passat, amb un total de 1.149 joves catalans. D’altra banda, 636 joves més van gaudir de camps de treball internacionals.
10.236 infants i joves a “L’estiu és teu!”       
El programa per a infants i joves de 5 a 17 anys “L’estiu és teu!”, organitzat per l’Agència Catalana de la Joventut del Departament de Benestar Social i Família, tindrà lloc a 30 albergs de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya, enguany amb una oferta de 10.236 places.
Les estades més sol·licitades en el període de preinscripcions han estat les combinades d’idiomes i esports (50%), seguides de les d’idiomes (24%), les multiesportives (9%), música (4%), esportives (3%), enginy (2%), cinema (2%), astronomia (2%), teatre (1%), veu (1%), creatives (1%) i natura (1%).
Activitats per demarcacions
Les comarques de la demarcació de Barcelona són les que concentren més participants aquest estiu, amb uns 119.000 nois i noies repartits en 1.933 activitats. Segons les previsions, un 63% seran casals de vacances, un 18% colònies, un 14% acampades, un 3% rutes i un 2% camps de treball.
Les comarques de Girona seran les segones en nombre de participants. La previsió és que acullin uns 54.500 joves en 1.073 activitats en aquesta demarcació. En concret, es repartiran en colònies (33%), casals de vacances (26%), acampades (24%), rutes (14%) i camps de treball (3%).
A la demarcació de Lleida es preveuen unes 574 activitats, de les quals un 37% seran casals de vacances, un 28% colònies, un 23% acampades, un 8% rutes i un 4% camps de treball, que acolliran en total a més de 25.000 joves i infants.

Segons els mateixos càlculs, el Camp de Tarragona acollirà uns 14.370 participants, que faran unes 250 activitats repartides en casals de vacances (53%), colònies (24%), acampades (15%), rutes (5%) i camps de treball (3%).
Finalment, s’espera que a les Terres de l’Ebre es duguin a terme unes 148 activitats per a uns 6.700 infants i joves. Les activitats més habituals seran els casals (59%), les colònies (18%), les acampades (13%), les rutes (8%) i els camps (2%).

Font: www.gencat.cat

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?