Anem a la neu; falta d'in-formació

Quan un director de lleure programa una sortida a la neu amb la mainada del seu grup coneix les situacions de risc que estan vinculades a aquesta activitat?

Les transmet al seu equip per preveure possibles problemes? 

Les sortides dels diferents col·lectius dedicats al lleure per apropar-se a la neu, m’han fet adonar de la falta de coneixements per avaluar les situacions de risc que tenen molts dels seus dirigents. Quan veus la mainada i els joves amb vestimenta inadequada, passejant-se per zones amb certa pendent i plenes de gel o bé lliscant damunt d’un plàstic pel mig d’arbres i roques, prens consciència de la falta d’informació o formació per avaluar els perills que comporten aquestes situacions. 

Totes aquestes petites coses que comparteixen menuts i adolescents amb els seus monitors, i que semblen no tenir importància, no deixen de ser situacions de risc. Algunes amb simple prevenció i seguiment gairebé desapareixen. D’altres poden sortir del no-res amb un canvi meteorològic sobtat o la combinació de diversos elements que coincideixen. 

A tall d’exemple, cal tenir present: 

Estarem a la muntanya a una certa alçada, per tant ens deshidratarem amb més facilitat; així doncs, beurem i farem beure sovint. 

Els raigs ultraviolats ens castigaran tant si fa sol com si està núvol, i per partida doble: radiació directa més la que reflecteix la neu. Haurem de protegir-nos la pell i els ulls. 

Les condicions meteorològiques canvien amb molta rapidesa; ens caldrà tenir-ne una previsió i tenir una mesura de temperatura ambiental actualitzada cada parell d’hores. 

La neu és un element viu que va transformant-se i que es pot tornar un parany. Serà necessari saber en quina fase de transformació es troba i les conseqüències que se’n deriven. 

Aquests elements -alçada, raigs ultraviolats, condicions meteorològiques, neu, etc.- poden acabar convertint-se en una situació de risc en qualsevol sortida. 

Però les sortides poden ser molt diverses i molt diferents, i cada una té les seves situacions de risc específiques, que poden acabar amb un accident, sense importància o de certa gravetat; per tant hem de tenir un protocol a seguir en cas d’accident. Aquest pla ha de ser adequat a la sortida que hem preparat. 

No s’hauria de permetre l’escena del director/monitor que, després de diverses hores en una estació d’esquí, està buscant les oficines centrals, que demana què ha de fer si troba a faltar un nen o com es pot avisar el servei mèdic perquè un nen s’ha fet mal. 

Així doncs, cal que quan sortim a la neu tinguem la informació necessària i el protocol establert i, en arribar al lloc desitjat, hem de saber avaluar les condicions i llocs idonis per realitzar les activitats previstes. D’aquesta manera minimitzarem la possibilitat de tenir un accident i, en cas de tenir-lo, no perdrem el control del grup en cap moment.

MARC VILÀ



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?