Novetats en els cursos de monitors/es i directors/es de lleure

Quines novetats hi ha als nous cursos de monitors/es i directors/es de lleure?

Els cursos de monitors i directors de lleure que comencin a partir del curs 2013-2014 (octubre 2013) ja hauran d'estar convocats a través del nou pla d'estudis. A partir d'ara les escoles d'Educadors i Educadores en el lleure se'ns obre un procés d'adaptació dels nous cursos de monitors i directors.

Els nous cursos de monitors i directors de lleure sorgeixen com a resposta a una doble necessitat. Per una banda, es tracta d'actualitzar els cursos de formació en el lleure que s’han estat fent els últims 30 anys, adaptant-los al model de formació per competències que actualment impera tant en l’àmbit educatiu com en l’àmbit laboral. Per l’altra banda, es pretén aconseguir que els cursos de formació en el lleure ocupin un espai propi en el nou sistema de formació professional, ajustant-los al nou marc de les qualificacions professionals, però reivindicant la seva especificitat i el valor afegit que aporten.

A la pràctica vol dir que aquests dos cursos s'equiparan a les qualificacions i als certificats de professionalitat i això representarà més reconeixement i prestigi a la formació que es realitza des de les escoles d'educadors i educadores en el lleure infantil i juvenil, un augment de la seva visibilitat en la societat i l’ampliació de la validesa de les titulacions de monitors i directors fora de Catalunya. 

Aquests dos cursos passaran a ser una mica més llargs (en referència a la durada, finalment no hi ha tanta diferència amb els cursos actuals) però la gran diferència serà que estaran estructurats en mòduls com els cicles formatius i s'avaluaran per competències.

cliqueu sobre el gràfic per ampliar-lo

També per aclarir conceptes cal explicar que els nous cursos de monitors/es i directors/es d'activitats d'educació en el lleure no passen a ser cicles formatius, sinó que estaran estructurats en mòduls formatius igual que els cicles formatius. Aquests cursos els continuaran impartint les escoles reconegudes d'educació en el lleure però amb l’aplicació de la nova normativa no hauran de fer el curs de directors/es els alumnes que hagin obtingut els títols de:
  • Tècnic/a Superior en Animació Sociocultural i Turística: s'està impartint en l'actualitat
  • Tècnic/a Superior en Ensenyament i Animació Sòcioesportiva: encara no s'està impartint 
Ja que segons el Departament d’Ensenyament capaciten per a desenvolupar les funcions del director/a d’activitats d’educació en el lleure i de monitor/a d’activitats d’educació en el lleure. 

Tampoc hauran de fer el curs de monitor/a els que hagin obtingut el títol de:
  • Tècnic/a en Guia en el Medi Natural i Temps de Lleure: encara no s'està impartint 
Ja que també segons el Departament d’Ensenyament capacitarà per a desenvolupar les funcions de monitor/a i monitor d’activitats d’educació en el lleure.

En aquests moments l'únic d'aquests tres cicles formatius que ja s'esta impartint a Catalunya és el CFGS d'Animació Sociocultural i Turística que està emmarcat en l’espai de l’educació superior no universitària; de manera que, els requisits d'accés són tenir el títol del batxillerat, o un altre títol de tècnic/a superior, o equivalents, o haver superat la prova d'accés als cicles formatius de grau superior, o la prova d'accés a la universitat per a majors de 25 anys.Aquest cicle formatiu té una durada de 2.000 hores, de les quals 1.650 corresponen als mòduls professionals que s’imparteixen en el centre educatiu i 350 hores corresponen al mòdul de la Formació en centres de treball.

El CFGS d'Ensenyament i Animació Sòcioesportiva encara no s'està impartint i gual que el CFGM de Guia en el Medi Natural i Temps de Lleure.


Jordi Iglesias
Director de l'Escola l'Empordà
Escola d'educadors i educadores en el lleure

Comentaris

  1. Sort que no passa a ser un cicle formatiu, perquè no me'l podria treure... D'aquests cursos també se'n fan a Barcelona? Em podrieu dir algún lloc, siusplau? Gràcies!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pots trobar els cursos que es van convocant a la web de la Generalitat a http://dps.gencat.cat/jov_titus/AppJava/site/curs.do?reqCode=search

      Elimina
  2. com pot ser que no siguin més llargs?si hi ha més hores lectives?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquest article no diu que no siguin més llargs, diu que finalment no hi ha tanta diferència.
      El curs de monitors només augmenta en 50 hores lectives i 10 de pràctiques. El curs de directors si que són forces més hores, però si ja tens el de monitors es podran reduir moltes hores.
      A més les escoles d'educadors en el lleure opcionalment podran impartir una part d'aquestes hores no presencialment. D'aquí pocs dies les escoles ja tindrem preparats els diferents intineraris amb les hores i possibilitats

      Elimina
  3. "Diploma de director/a de lleure: En aquest cas, cal superar el curs de director/a en una de les 30 escoles autoritzades per la Direcció General de Joventut de Catalunya. Es tracta d’una formació que té una durada mínima de 370 hores repartides de la següent manera: 170 hores tèorico – pràctica, 175 hores de pràctiques i 25 hores de treball personal (memòria). Per realitzar aquest curs cal tenir el diploma de monitor/a – o tenir més de 23 anys abans d’iniciar la formació –, acreditar una experiència en l’àmbit del lleure (avalada per una altra persona directora de lleure) i tenir el títol de batxillerat o formació professional de segon grau o equivalent."

    Per l'acreditació avalada per un director, hi ha algun paper oficial? o que s'hi ha de posar?

    ResponElimina
    Respostes
    1. A la nostra escola, una de les 30 autoritzades per la Direcció General de Joventut. Per accedir als cursos de directors convocats abans del 1 d'octubre de 2013, per a accedir-hi has de complir una d'aquestes tres condicions:
      1) Acreditar tenir el diploma de Monitor
      2) Acreditar ser diplomat o llicenciat en una de les carreres vinculades a l’educació i acreditar experiència com a monitor
      3) Tenir 23 anys complerts el primer dia de curs i presentar documentació suficient i fefaent acreditant totes aquestes tres condicions:
      A) Tenir experiència com a monitor
      B) Posseir el títol de batxillerat superior o equivalent
      C) Estar avalat per un director titulat de lleure

      Per aquest últim document no hi ha un model oficial, si necessites més informació ets pots posar en contacte amb nosaltres a secretaria@escolaemporda.cat

      A partir del 1 d'octubre de 2013 les condicions d'accés no seran les mateixes

      Elimina
  4. Hola,

    A partir de l'1 d'octubre quins seran els nous requisits per treure's el títol de director? Només caldrà tenir 18 anys?

    Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, a partir del dia 1 d'octubre només amb 18 anys es podrà accedir al curs de directors en aquest enllaç pots trobar més informació, còpia i enganxa aquesta adreça: https://sites.google.com/a/escolaemporda.cat/escola-l-emporda/Home/1-els-cursos-de-monitors-i-directors-de-lleure/itineraris-formatius

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?