Els educadors i educadores en el lleure s’haurien de col·legiar?


A Catalunya existeix un ampli repertori associatiu referit al lleure educatiu, de fet ens hi podem sentir orgullosos, però no tots els educadors i educadores en el lleure hi tenen cabuda. La qüestió es remunta bàsicament als principis de la democràcia i al boom dels casals d’estiu, on apareix cada vegada més sovintejada la figura del monitor i de la monitora de lleure educatiu que cobra pel seu treball, i fruit d’això apareixen les empreses de serveis de lleure que els contracten.

Així doncs, el debat estava servit, i mentre uns distingien entre monitors i monitores voluntaris i professionals, i fins i tot alguns pretenien formacions diferents per a uns i altres, uns des del punt de vista de l’interès dels nens i nenes i dels joves, feien una altra distinció, la dels monitors i monitores que cobren i els que no, però tots ells sota el paraigua de la professionalitat. Aquest debat encara cueja, i a la festa de celebració de la monitora 100.000 d’aquest passat mes d’abril, fins i tot  Josep Maria Lozano, professor del Departament de Ciències Socials d’ESADE en va fer esment.

Aquest nou col·lectiu de professionals, en general, no està representat i tal vegada seria agosarat pretendre que una sola entitat els representés, a banda que trobar l’entitat que agrupés un col·lectiu de voluntaris d’àmplia tradició associativa amb la resta d’educadors i educadores en el lleure podria arribar a ser una tasca molt complicada.

No, però, si parlem d’una col·legiació, el col·legi professional podria ser un punt de trobada d’un i altre col·lectiu.

Un col·legi d’educadors i educadores en el lleure que vetllés perquè l'actuació de monitors i monitores i directors i directores respongui als interessos i a les necessitats de la societat en relació amb l'educació en el lleure.

Un col·legi que  garantís el compliment de la bona pràctica i de les obligacions deontològiques d’aquesta professió

I, finalment, un col·legi que ordenés, representés i defensés la professió i els interessos professionals dels educadors i educadores en el lleure.

Rubèn Fornós

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?