La crisi arriba als esplais. Els esplais d'estiu arrenquen amb menys inscripcions que l'any passat

Els esplais d'estiu, centres d'oci juvenils, arrenquen la seva activitat amb una lleugera disminució de les inscripcions de nens, entre un 5 i un 10% respecte a l'any passat, a causa que moltes famílies afectades per la crisi econòmica han preferit no apuntar als seus fills a aquestes activitats. Les dues principals entitats d'oci infantil i juvenil de Catalunya, la Fundació Pere Tarrés i la Fundació Catalana de l'Esplai, han explicat a Efe que, malgrat les facilitats de pagament que han ofert a les famílies, no han pogut evitar que es reduís el nombre de nens inscrits.

"Els pares amb més dificultats s'ho han muntat com han pogut: demanant a oncles o avis que cuidin dels nens mentre treballen o deixant als més grans, nois de 14 anys que ja poden cuidar-se, que es quedin a casa", ha apuntat Aleix Llobet, director del Servei de Colònies d'Estiu de la Pere Tarrés. Núria Valls, cap de l'Àrea Educativa i Social de la Fundació Esplai, afegeix altres tàctiques com que els pares es "alternin les vacances" per poder cuidar dels seus fills durant l'estiu i així no apuntar-los al "esplai" o fer-ho durant menys setmanes.

Flexibilitzar el pagament de les inscripcions, oferir descomptes si es contracten paquets d'activitats o augmentar el nombre de beques que s'han ofert han estat les tàctiques més habituals perquè cap nen es quedés sense "esplai" aquest estiu. "L'educació en l'oci no ha de ser un dret exclusiu pel que hem d'idear totes les estratègies possibles per evitar que la crisi afecti als nens que volen fer aquestes activitats. Aquest any, per exemple, hem congelat i, fins i tot, reduït les tarifes respecte l'any passat", ha explicat Núria Valls.

Beques
Les dues entitats han llançat campanyes per augmentar la dotació de les beques: "Un estiu per a tots" en el cas de la Fundació Esplai, que ha recaptat 75.000 euros dels 100.000 previstos, i "Cap nen sense colònies" en el cas de la Pere Tarrés, que ha permès a un miler de menors gaudir d'aquestes activitats. Les administracions públiques també han fet un esforç perquè les famílies no hagin de renunciar a aquestes activitats d'oci a causa de la crisi econòmica. El departament de Benestar Social i Família de la Generalitat ha afegit 320 places noves al programa "L'estiu és teu", que ofereix estades a preus reduïts per a nens i joves entre 5 i 16 anys en albergs de Catalunya. De la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona, que ofereix 121.000 places en activitats d'estiu per a joves, ha becat a 350 nens més que l'estiu anterior i ha augmentat el pressupost destinat a aquestes ajudes de 658.439 euros el 2010 a 770.000 aquest any.

Les colònies, millor
Les colònies i els campaments d'estiu han aguantat millor l'impacte de la crisi i amb prou feines han patit una disminució d'inscripcions. Segons Llobet, això es deu al fet que són "valors segurs que porten molts anys fent-se", mentre que Valls, a més, apunta que normalment les colònies i els campaments són la "culminació" dels "esplais" que funcionen al llarg de tot l'any, pel que els nens "no volen perdre-se'ls".

A més d'aquesta pèrdua d'inscripcions, aquestes entitats afronten un altre problema per planificar la campanya d'estiu: el canvi del calendari escolar, que endarrereix l'inici del curs una setmana. De moment, la Pere Tarrés i la Fundació Esplai ja han començat a contactar amb les diferents entitats per programar activitats per a setembre i ja han començat a confirmar-ne algunes.

Font: EFE

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?