Permisos paterns

La llei actual diu que un noi/noia de 16 anys no podrà incorporar-se un pírcing, un tatuatge o una micropigmentació sota la pell sense comptar amb l'autorització signada dels pares o tutor legal. Aquestes "intervencions", que poden estar més o menys de moda, suposen uns riscos dels quals el client ha d'estar assabentat i ha de signar una mena de consentiment informat, com si es tractés d'una intervenció quirúrgica.
I és que no es tracta de cap tonteria. Per exemple, el pírcing a l'ala nasal pot complicar-se amb una infecció cardíaca (endocarditis) de greus conseqüències. I si es fa a la llengua, el risc és més sever, ja que pot haver-hi una obstrucció de les vies respiratòries que posi en risc la vida. A part, hi ha el perill d'empassar-se el metall o de patir greus reaccions locals de tipus vascular. Una de les zones més vulnerables del cos és el cartílag de l'orella. Allà, el perill d'infecció (amb possibles conseqüències nefastes com pot ser la necrosi) és dels més greus. Podríem seguir amb altres conseqüències que es deriven de la pràctica de posar pírcings en diferents parts del cos: infeccions a les celles, alteracions dentals si es posa als llavis, infeccions si és al melic, etc. Els tatuatges fets a la zona lumbar poden suposar la impossibilitat de practicar una anestèsia epidural.
No tinc gaire clar si aquesta llei s'aplica a tots els establiments on es practiquen aquestes petites intervencions quirúrgiques. Però la llei existeix i, en cas de complicació, hi ha un sistema penal que pot demanar responsabilitats. No deixa de ser, per tant, una mesura de protecció cap al menor, i un fre a possibles pressions ambientals. Almenys, l'aplicació de la normativa ofereix un temps per a la reflexió.
Aquesta llei no es basa en el mateixos barems que la que s'ha aprovat per als casos d'avortaments en menors. Si bé la norma pot deixar tranquil·les moltes consciències ("En la decisió de l'avortament, almenys un dels representants legals, pare o mare, persones amb pàtria potestat o tutors de noies amb edats compreses entre 16 i 17 anys, haurà de ser informat de la decisió de la noia"), recull també tot un ampli ventall de excepcions a la norma que, en la pràctica, evita que les noies hagin d'informar els seus progenitors.
La realitat acaba amb un absurd: cal consentiment signat per part dels pares en cas que el fill o filla de 16 anys vulgui fer-se un pírcing o un tatuatge, però no cal aquest consentiment si una noia de 16 anys vol avortar.
Una vegada més, es constata que manca una directriu per atendre la salut integral dels adolescents i joves. Sembla com si hi hagués un total desconcert per part dels nostres governants, i una manca de sentit de responsabilitat de la tasca que els hem encomanat.
JOSEP CORNELLÀ I CANALS
Publicat a diaridegirona.cat

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?