La llei de nutrició vetarà regalar joguines amb les hamburgueses

Guerra a l’obesitat. Començant pels nens perquè gairebé un de cada cinc ja la pateix. Amb aquest objectiu el projecte de llei de seguretat alimentària i nutrició preveu eliminar la publicitat d’aliments infantils insans protagonitzada per famosos, la dispensació de productes amb alts nivells de greixos i sucres a les escoles i els «regals, premis, obsequis, bonificacions i similars» per fomentar-ne el consum. El text ha estat remès a les autonomies i representants del sector (indústria, col·legis professionals i consumidors) abans de ser enviat al Congrés el primer trimestre del 2010, segons fonts de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN), que ha invertit dos anys a elaborar-lo.
La disposició que veta els regals ha desencadenat el malestar de les firmes de menjar ràpid perquè acabaria amb productes com el Happy Meal de McDonald’s o el menú DiverKing de Burger King. No obstant, declinen fer declaracions fins que les mesures de la llei no s’aprovin i siguin efectives, d’aquí uns cinc mesos, segons càlculs parlamentaris. El veto publicitari també afectarà aquest sector a internet, ja que l’article 46.2 prohibeix els anuncis d’«hamburgueses, refrescos i dolços» en xarxes socials com Tuenti o Facebook.
El Ministeri de Sanitat al·lega abans d’enunciar els 69 articles que la futura norma intenta donar una resposta legislativa a «nous problemes en la nutrició dels espanyols» i «protegir els menors d’una excessiva pressió comercial».
SETGE AL ‘VENDING’ / Combatre la venda de productes pocs saludables als col·legis és un altre propòsit de la llei. Un dels seus articles estableix que les botigues de llaminadures, brioixeria i begudes amb excés de sucres i greixos hauran de desaparèixer de «màquines expenedores, cantines, bars o locals similars situats a l’interior». En un principi es va estudiar la posiblidad d’eliminar les màquines de vending, però els autors del projecte s’han decantat per obligar a oferir productes saludables. Els centres educatius hauran d’enviar als pares una carta en què es disposi de forma llegible el menú que menjaran els seus fills. «Inclourà, a més, les calories i els nutrients principals dels menjars i les begudes». També desapareixerà el menú únic i hauran de disposar de plats alternatius per a celíacs o amb un altre tipus de trastorns i intoleràncies alimentàries.
La norma subratlla especialment la limitació dels greixos trans, que no hauran de superar el 2% en cada aliment. Es tracta d’un àcid que és als aliments industrialitzats que han estat sotmesos a hidrogeneració o que han estat fornejats, com la margarina, els productes comercials de pastisseria, els aliments processats i els fregits. Disminueixen les lipoproteïnes d’alta intensitat –l’anomenat colesterol bo–, augmenten les de baixa intensitat i disparen els triglicèrids. S’utilitzen per donar textura i estabilitat als productes, i faciliten que es puguin untar millor. «És una disposició molt important, recomanada per la Unió Europea, perquè està demostrat que el consum prolongat d’aquests greixos pot provocar problemes cardiovasculars», va explicar el director de l’AESAN, Roberto Sabrido, en una recent compareixença al Senat, en què va garantir que la norma estarà a punt «abans que conclogui la legislatura».
NO A LA DISCRIMINACIÓ / La norma dedica un ampli capítol a la seguretat alimentària i a la coordinació d’alertes i inspeccions amb les autonomies, fins ara sense reglamentar. Tampoc ha volgut passar per alt la possible discriminació «directa o indirecta» a persones «per raó de sobrepès o obesitat». Així, la pràctica de tarifes superiors a passatgers grassos que apliquen algunes companyia aèries serà il·legal.
Font: EL PERIÓDICO

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?