Els nens més conflictius procedeixen de famílies d'alt nivell adquisitiu

Un estudi de la Fundació Jaume Bofill acusa del mal comportament la falta de supervisió dels pares
Els nens amb conductes antisocials procedeixen la majoria de famílies d'alt nivell adquisitiu i cultural, en què els pares desatenen els fills i deleguen la seva educació en l'escola, cursos extraescolars, servei domèstic o altres familiars, segons un estudi de la Fundació Jaume Bofill.

El coordinador de la investigació presentada avui en roda de premsa, Javier Elzo, ha aclarit que "la falta de supervisió dels pares és la variable més rellevant a l'hora d'explicar la conducta antisocial dels nens". "No és cert que els nens conflictius procedeixin especialment de famílies monoparentals, mares treballadores, famílies reconstituïdes, pares separats, o altres models diferents del tradicional", ha afegit el catedràtic de sociologia, després d'analitzar les dades de 1.060 enquestes a famílies catalanes i 1.189 qüestionaris a professors.

L'estudi se centra en famílies amb fills d'entre 7 i 12 anys i el resultat global és que "les famílies catalanes tenen una nota mitjana de notable, però -ha aclarit- la mitjana sempre amaga casos de disfuncions".

Extravertides i conflictives Per analitzar aquestes disfuncions, el coordinador de l'estudi ha dividit les famílies en quatre tipus (progressista-extravertida, conservadora-introvertida, conflictiva i la convivencial-harmònica). La conclusió ha estat que gran part dels nens amb conductes incíviques procedeixen de les famílies progressistes-extravertides, que suposen el 23,3% del total de les famílies, i de les conflictives, que són el 15,2%. Les famílies progressistes-extravertides es caracteritzen per defensar idees polítiques progressistes i disposar d'un nivell cultural i econòmic alt. "En aquest entorn és fàcil trobar pares que tenen una vida social activa i que donen més importància a la seva promoció personal que a la família, i per això solen desatendre els fills", ha dit Elzo.

Ajuda de les administracions Els fills d'aquestes famílies tendeixen a saltar-se les normes en aspectes com "colar-se al metro, destrossar mobiliari urbà o robar en grans magatzems". L'altre grup del qual procedeixen els nens amb conductes antisocials són les anomenades famílies conflictives, que es caracteritzen per un nivell adquisitiu i cultural baix "i els pares estan desbordats". Segons Elzo, aquestes famílies "són les que haurien de rebre més ajuda de les administracions" perquè "volen educar bé als seus fills, però no poden per falta de temps o de formació".

Homes poc implicats L'estudi també reflecteix que els fills "perceben una menor implicació del pare que de la mare" en la seva educació, en tots els estrats socials. "És incorrecte atribuir els dèficits educatius a la incorporació de la dona a la vida laboral perquè no es pot criticar que la dona hagi sortit de casa sense parlar de per què l'home no hi ha entrat", ha puntualitzat Elzo. L'estudi ha tingut en compte la procedència de les famílies i el sociòleg ha dit que "els immigrants no integrats en la societat solen incloure's en el grup de conflictius, mentre que els que estan integrats estan dins del grup que dedica més temps als fills".

En les conclusions, Elzo destaca que "la combinació més adequada perquè els fills tinguin conductes prosocials" l'aconsegueixen les "famílies cohesionades, que permeten que els fills expressin els seus sentiments, reforcen els comportaments correctes i mantenen la disciplina".

PUBLICAT A: ELPERIODICO.CAT

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?