dilluns, 24 d’agost de 2009

Més de 10 anys cobrint les necessitats formatives de lleure a l’Empordà

L’Escola d’educadors en el lleure l’Empordà finalitza el curs 2008-2009 amb un balanç molt positiu pel que fa a la formació de monitors i directors d’activitats infantils i juvenils de lleure en el territori del qual en porten el nom, les comarques de l’Alt i el Baix Empordà.

En total l’escola ha format en aquestes comarques un total de 365 alumnes en aquest període escolar, 187 a l’Alt Empordà i 178 al Baix Empordà, trobant-se la diferència de 9 alumnes en els cursos de directors, ja que, casualment, han coincidit els alumnes que han realitzat els cursos de monitors, 147, en una i altra comarca.

Les necessitats formatives de monitors i directors del lleure educatiu, tot i que des de fa anys han anat en augment, no proporcionen encara un nombre suficient d’alumnes per a que l’Escola l’Empordà es pugui dedicar únicament a aquest territori i això fa que hagi d’ampliar la seva oferta a la resta de Catalunya per, d’aquesta manera, aconseguir-ne la sostenibilitat econòmica. Actualment, l’Escola l’Empordà imparteix la seva formació en comarques tan allunyades de la seva seu com la Cerdanya o l’Alta Ribagorça, on és difícil que altres escoles vulguin impartir-hi la formació mantenint uns preus competitius. Això és possible perquè l’Escola l’Empordà pertany a una entitat sense afany de lucre, l’Associació Educació i Gestió en el Lleure a l’Empordà, que reinverteix els excedents dels cursos en aquests altres que per viabilitat econòmica els alumnes haurien de pagar una matrícula molt més cara, o en d’altres que s’haurien de suspendre per la poca quantitat d’alumnes matriculats, com ara la majoria dels cursos de directors.

L’Escola l’Empordà s’ha caracteritzat des dels seus inicis, ara fa 11 anys, per desplaçar els seus professors al lloc del territori català que convingui, amb la idea que és més fàcil desplaçar l’escola que l’alumnat i portant la formació en el lleure educatiu a llocs on difícilment hi arribava.

A Catalunya hi ha 37 escoles reconegudes per la Generalitat per impartir la formació de monitors i directors d’activitats infantils i juvenils de lleure i un dels criteris per a la seva autorització és la justificació territorial d’una demanda formativa suficient, amb una doble finalitat, garantir per un cantó precisament aquesta demanda formativa i per l’altre la sostenibilitat de la pròpia escola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada