Quina llàstima!

He estat llegint el nou decret que regula les ludoteques, i la veritat és que penso que ja era hora que sortís, i que quina llàstima que l’hagin fet arran de que hi hagin hagut casos d’abusos i maltractaments. Crec que, segurament, si hagués sortit abans, alguns casos que s'han escoltat a les notícies, potser, no s'haurien produït, o potser sí, això no ho podré saber mai. No acabo d’entendre gaire alguns aspectes d’aquest decret, o millor dit, no hi estic d’acord, quan es descriu el concepte de ludoteca.
Jo entenc que és un espai, on els infants van a jugar, a divertir-se, i que a través del joc, se’ls educa en uns valors, així doncs, penso que una ludoteca és un lloc per jugar i passar-s’ho bé i no un lloc on els infants van a fer deures després d’escola, ni a aprendre conceptes com els que aprenen a les escoles, ni van a les ludoteques en horaris d’escola, entenc que la ludoteca és lleure, o sigui, un espai i un temps que el nen/a té per gaudir, jugar i esbargir-se. Quan començo a llegir aquest decret en el diari oficial de la Generalitat de Catalunya, en el primer paràgraf, en l’explicació prèvia del decret, parlen de l’educació en el lleure, més avall parlen del joc com a eina educativa, i segueixo llegint, i continuo entenent, que una ludoteca, és un lloc de lleure, per tant no entenc ni estic d’acord, quan veig que fan distinció entre una ludoteca permanent i una temporal. Que no funcionen igual? Si no m’equivoco, i que algú em rectifiqui si no és així, l’objectiu principal d’ambdues, ha de ser el joc, no? I que s’ho passin bé!, que aprenguin a jugar i ensenyar uns valors, no? Llegeixo, també, que a l’equip directiu d’una ludoteca fixa, el coordinador ha de tenir una titulació mínima d’educació superior de l’àmbit socioeducatiu, sota aquest coordinador veig que hi figuren titulacions de grau mitjà de la família professional dels serveis socioculturals i a la comunitat. I l’últim mico? Ai caram!, però si és el pobre monitor de lleure! Que seguramente és tan “ignorant” i tan “tontet” que no sap fer la seva feina i ha d’estar sota la direcció d’un altre membre de l’equip amb una titulació de grau superior de l’àmbit dels serveis socioculturals i a la comunitat.
Però la cosa no acaba aquí, no!
A més la tasca o feina d’aquest monitor serà la d’acompanyar i prestar suport en les activitats de joc de les persones que hi assisteixin. Acompanyar i donar suport? No seria més correcte dir que aquest monitor també està educant en valors a través del joc?
Que jo recordi, i encara tinc el curs de monitors/es bastant fresquet a la memòria, als monitors se’ns dóna una formació, ens ensenyen els valors, ens fan reflexionar, i ningú no ens regala aquesta titulació, ens la guanyem amb l’esforç i la constància, i em sento insultada, quan en aquest decret no se’ns considera com els professionals que som. I qui pensa en els/les directors/es de lleure? Se n’ha oblidat el govern? No! Se’ls dóna, com si fos una recompensa i per tenir-los contents, la coordinació o direcció de les ludoteques temporals, que les seves activitats es fan en espais fisics variables amb l’objecte d’oferir les funcions pròpies d’una ludoteca per un període no superior a dos mesos. I aquí em torno a sentir insultada, perquè al meu parer, ambdues ludoteques, tant la temporal com la fixa tenen els mateixos objectius i les mateixes normes, les úniques diferències que jo hi veig, és que les ludoteques temporals tenen més riscos ja que es fan a l’aire lliure, i que els infants menors de 4 anys no cal que vagin acompanyats d’un adult. Incoherent no? Des de la meva ignorància, entenc que quan es fa una llei, abans d’aprovar-la s’ha d’haver estudiat i reestudiat. Suposo que amb aquesta també ho han fet, però jo veig incoherències, però és clar, aquesta nomès és la meva opinió. Rosa Quiñones.

Comentaris

  1. sI, realment aquesta llei és incoherent. Amb ella ´sembla que es pretengui tancar totes les ludoteques avui dia existents, doncs es té a la imatge que ´totes (o la majoria) funcionen amb irregularitats. Però això no és així.

    Així crec que el resultat d'aquesta llei és que les ludoteques canviïn el nom i passin de anomenar-se Ludoteques a una nova denominació. I aqui s'inclouran altre cop aquelles que no funcionen correctament, i tornarem a estar en les mateixes.

    ResponElimina
  2. ja vam estar a classe parlant d'aquest tema de forma bastant intensa, la meva opinió principal és que prefereixo una regulació amb alguns desproposits que no pas que no hi hagi regulació. Això si, aquesta potser supera una mica massa el número de despropòsits justificables a tota nova regulació. Crec, i potser m'equivoco, que un dels principals problemes és que qui ha articulat aquest decret és el departament de governació, que al meu entendre poc té a veure amb el món de l'educació en el lleure

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?