Nou decret per regular les ludoteques


Avui dimarts 9 de juny el Govern de la Generalitat ha aprovat el decret que estableix el funcionament de les ludoteques i que dóna al sector 18 mesos per adaptar-s'hi.

La Generalitat diu que aquesta normativa -pionera, segons el conseller- servirà per saber exactament quantes ludoteques hi ha a Catalunya, ja que tindran un termini d'un any i mig per regularitzar-se. La mort d'un nadó l'any passat en una ludoteca d'Horta-Guinardó i un cas de maltractaments a Vilanova i la Geltrú van posar en evidència la necessitat urgent de regular el sector.

Les característiques més importants del nou decret són:

1) El decret defineix les ludoteques com un centre adreçat a nens i joves de fins a 16 any per fomentar-ne el desenvolupament integral a partir d'una activitat lúdica i creativa.
2) Els usuaris menors de 4 anys hauran d'estar acompanyats d'una persona autoritzada durant tota la seva estada a la ludoteca.

3) El decret fixa les instal·lacions que han de tenir aquests centres i que la superfície mínima d'espai útil per al joc ha de ser de 50 metres quadrats. La ludoteca ha de tenir zona d'acollida, espais de jocs, àrea d'administració i gestió, magatzems i sanitaris.
4) Pel que fa a l'aforament, s'estableix una proporció de 2,5 metres quadrats per usuari
5) En relació amb els treballadors dels centres, cal:
  • Un coordinador amb una titulació mínima d’educació superior en pedagogia, psicopedagogia, magisteri o educació social, que serà qui dirigirà l’equip de professionals que treballa a la ludoteca.
  • Els altres membres han de tenir com a mínim un títol de grau mitjà o bé un diploma de monitor.
6) Proporció d'infants per treballador:
  • Un professional per cada 12 infants fins als 6 anys
  • Un professional per cada 15 nens a partir dels 6 anys.

Comentaris

  1. He estat mirant el nou decret que regula les ludoteques, i la veritat, m'ha sobtat, per que he vist que en el personal que es necessita,no hi figura per enlloc que un director de lleure, pugui se el cordinador.
    A mi em sembla del tot incoherent, perque una ludoteca, al meu entendre, és un espai, on els nens/es, van a jugar i passar-s'ho bé no? un espai de lleure, lúdic no?
    Bé, doncs la meva pregunta és, per què coi un director/a de lleure està capacitat/da per programar, coordinar, i dur a terme unes colònies,casals,campaments etc.... que probablement assisteixen a les mateixes més nens que no pas a una ludoteca, i no està capacitat/da per portar la direcció o coordinació d'una ludoteca?
    Tal com diu un altre professor meu: ens hem tornat bojos o que?
    Rosa Quiñones.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?