La decisió més difícil

He estat escoltant el debat als Matins de TV3 sobre els protocols d’actuació que s’hauran d’aplicar a partir d’ara després de reflexionar pel devastador temporal de vent que va viure Catalunya on el subdirector de protecció civil ha anunciat que s’estudiarà un nou pla d’actuació el “VENTCAT” ja que  el “PROCICAT” no ha estat prou efectiu. També s’ha dit que s’establiran nous sistemes d’avís des de protecció civil als ajuntaments perquè aquests avisin a la ciutadania i un cop la ciutadania avisada, que actui en conseqüència i sota la seva responsabilitat.

Insisteixo amb el que ja he dit altres vegades, ens fa falta un codi de prevenció més entenedor. En Quim Díaz, professor de la nostra escola d’educadors i expert en activitats de lleure em va posar l’exemple de les banderes de colors a les platges com a codi entenedor per a tothom. 

Qui finalment hagi de prendre la decisió de suspendre o no una activitat organitzada en la qual hagin de participar menors d’edat, tingui un codi entenedor i que sense dubtes pugui prendre aquesta decisió sense esperar que pugui ser criticada per ningú.

Al futurs educadors en el lleure els dic a classe que la decisió de fer o no una activitat esportiva, de lleure o escolar és molt difícil si no es tenen elements clars que la reforcin. Un cop s’ha pres la decisió i finalment la previsió meteorològica ha estat encertada el fet d’haver pres la decisió es veu reforçada. El problema es presenta quan es pren la decisió de suspendre una activitat i després no passa res del que s’havia previst. En aquest cas la decisió no es veu reforçada i fins hi tot es pot veure molt criticada, tot i que la decisió de suspendre l’activitat,  tant ha estat ben presa en un cas com a l’altre.

Insisteixo en que un bon codi entenedor per a tothom, semblant al de les platges, ajudaria als monitors, entrenadors i professors a prendre bé aquesta decisió tant difícil i previndria de possibles nous accidents com el del passat vendaval que va patir Catalunya.

 

Jordi Iglesias

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?