Sempre insisteixo que el director estigui present de manera continuada a les activitats de lleure

A les meves classes insisteixo sempre molt en el fet de que tots el membres de l'equip de dirigents (equip de monitors) estiguin sempre presents en l'activitat. Principalment insisteixo que el director, és a dir el responsable ha d'estar present de manera continuada durant la realització de l'activitat. El decret de regulació de les activitats en el temps lliure en les quals participen menors de 18 anys deixa molt clar aquest aspecte.

 

Però com que aquesta normativa no té potestat sancionadora, encara hi ha qui no la pren massa en serio, ja que quan la Secretaria General de Joventut de la Generalitat de Catalunya fa una "inspecció" a una activitat de lleure, no pot posar una sanció pel no compliment del "decret d'activitats".

 

Segons va informar el "El Punt" del dia 23 de setembre, s'ha conegut la sentència on la directora d’un casal d'estiu i la socorrista de la piscina on desenvolupaven les activitats han estat condemnades pel jutjat número 1 de la Bisbal per una falta d'imprudència lleu que va comportar que un nen de 3 anys anés a parar al fons de la piscina sense que ningú se n'adonés. El nen va caure a la piscina el 29 de juliol del 2002 i va morir al cap de poc més d'un mes. La sentència absol el llavors regidor de Cultura de l’ajuntament organitzador d’aquell casal i condemna subsidiàriament l'ajuntament a pagar una indemnització de 155.199,17 euros.

 

La sentència considera provat, segueix informant "El Punt", que un grup de nens d'entre 3 i 11 anys eren a la zona herbada de la piscina quan “sense que hagi quedat provat com va anar a parar a la piscina ni quant temps feia que estava submergit dins l'aigua, la socorrista va veure un nen sota l'aigua”. La socorrista es va tirar a la piscina i va treure el nen del fons i juntament amb una companya li van fer una reanimació. El nen va morir al cap de poc més d'un mes.

 

Segons el mateix rotatiu la resolució judicial estima que la socorrista i la directora són responsables d'una falta per imprudència lleu per omissió del seu deure de custòdia. La sentència destaca que la directora del casal estava absent de la piscina en el moment que es van produir els fets però recorda el decret de regulació d'activitats en el temps lliure en les quals participin menors de 18 anys que assenyala: “Tots els membres de l'equip dirigent han d'estar presents de manera continuada durant la realització de l'activitat.” Pel que fa a la socorrista, la sentència estima que és responsable des del moment que no va saber explicar de quina manera el nen va anar a parar a la piscina. La sentència condemna a cinquanta dies de multa a raó de 5 euros diaris la socorrista i 10 euros diaris la directora.

 

Aquesta sentència corrobora el fet que insisteixo tant a classe, per un cantó que el director ha d'estar sempre present a l'activitat i que malgrat el Decret no tingui potestat sancionadora, la "justícia" ens pot condemnar pel no compliment d'aquesta normativa, principalment al que refereix a l'equip de dirigents, pel deure de custòdia o condició de garantia que assumeix el responsable de l'activitat així com la resta de l'equip de dirigents.

 

JORDI IGLESIAS

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui està obligat per llei a sol·licitar el Certificat negatiu del Registre de Delinqüents sexuals? Tot el cal saber sobre el Registre de Delinqüents Sexuals

El model integral del lleure educatiu

Quina titulació han de tenir els monitors i les monitores dels menjadors escolars?